keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Oluen laatua ei mitata numeroilla

Hallitus julkisti muutama viikko sitten suunnitelmansa alkoholilain kokonaisuudistukseksi. Monien muiden uudistusehdotusten joukosta vilkkaimmin julkisuudessa on puhuttanut entistä vahvempien oluiden pääsy vähittäiskauppojen valikoimiin. Kommentointi puolesta ja vastaan on ollut vilkasta ja värikästä, mutta yksi asia on kuohuttanut mieltäni.

Suurten medioiden otsikoissa on taas alkanut esiintyä termi ”nelosolut” kuvaamassa kaupoissa nyt myytävän, korkeintaan 4,7 tilavuusprosentin oluen vahvuuden ylittävien oluiden joukkoa. Vuonna 1994 ennen Suomen liittymistä Euroopan Unioniin alkoholilakimme uudistui ja oluen vanhat veroluokat kuopattiin. Oluista alettiin kerätä alkoholitilavuuteen ja juomamäärään perustuvaa progressiivista alkoholiveroa. Termi keskiolut, joka siis viittaa vanhaan III veroluokkaan (3,7-4,7 til-%), jäi elämään lähinnä maitokauppavahvuisten tai C-anniskeluluvalla myytävien oluiden yleisnimenä. Alun perin ”keskari” oli siis pelkästään vahvuuden kuvaus, jolla ei ollut mitään tekemistä maun, värin, saati laadun kanssa.

Eritoten vanhemmat kuluttajat tekivät kuitenkin pidemmälle meneviä yleistyksiä, ja heille ”keskari” oli vaaleaa, yleensä ison panimon valmistamaa virheetöntä, mutta tasaisen tylsän makuista lagerolutta. Vielä nykyisinkin joutuu joskus korvat punaisena kuuntelemaan ohjeistusta ”Laita poeka nyt vaan sitä keppanaa lasiin ja vähän äkkijä!”, esiteltyään ensin valikoimansa erilaisia makuja ja vahvuuksia. Näin erityisesti maatalouskulkuneuvoilla kevättalvella tehtyjen mielenilmausten aikaan.

Suurta sisäistä hilpeyttä herätti myös joku aika sitten iäkkään naisasiakkaan kommentti esiteltyäni pilsner-tyyppistä olutta sopivaksi erään ruoka-annoksen kanssa. ”Pilsneriäkö? Eikö tämän kanssa oikea olut sovi lainkaan?” Samaan tapaan siis pilsneri on edelleen toisille se I-veroluokan olut.

Mutta se nelosolut! Jo ennen hallituksen linjausta 5,5 tilavuusprosentin ylärajasta vähittäiskaupassa mediassa rinnastettiin kaikki yli 4,7%:n oluet ”nelosiksi”. Jos vanhaa alkoholilakia katsotaan, näin tosiaan määriteltiin ennen vuotta 1994. Jotkut ehkä muistavat minkälaista oli tarjonta tuolloin Alkoissa ja anniskeluravintoloissa. Keskaria vahvemmat oluet olivat suurelta osin samankaltaisia niiden kanssa, joita nyt kannetaan Viron laivoilta ja viinamarketeista. Nämä Suomen kansa siis tunnistaa nelosoluiksi. Ja näille siis ensi vuonna avautuvat markkinat Suomen reilussa kolmessa tuhannessa vähittäiskaupassa.

Tässä yhteydessä joiden oluiden kutsuminen ”nelosolueksi” vahvasti väheksyvä ilmaus. Vai mitä mieltä ovat runsaan makuisten ja hienostuneiden imperial stoutien ystävät? Entä happamien ja moniulotteisten lambicien fanit tai mausteisten ja hedelmäesteristen vehnäbockien kannattajat? Luulen, ettei ”nelosolut” kuulu heidän sanastoonsa, kun he puhuvat suosikkijuomistaan. Yhtä vähän uskon alkoholipitoisuuden pelkästään olevan se, mistä oluen harrastajat nauttivat lempioluissaan. Alkoholin tuoma panos oluen kokonaiselämykseen on kuitenkin merkittävä. Parhaat oluet kuitenkin tarvitsevat muitakin ulottuvuuksia päästäkseen klassikkoluokkaan. Miellyttävää aromia käymisestä, maltaista tai humalista. Runsas ja kestävä vaahto laadukkaista raaka-aineista. Kauniin kirkas tai samea ulkonäkö ja väri maltaista. Miellyttävä maku kaikista korkealaatuisista raaka-aineista, hyvin hallitusta prosessista ja ammattimaisesta reseptiikasta. Tasapainoinen ja haluttava kokonaisuus on aina lukuisien osa-alueiden onnistumisten tulos.

Oluiden, vahvojen tai mietojen, laadun mittari on kuluttajille aina hyvä maku eikä sitä voi mitata numeroilla. Sen vuoksi sallisin kaiken vahvuisten oluiden pääsyn mahdollisimman kattaviin jakelukanaviin. Oluen mikrobiologiselle laadulle voidaan antaa numeraalisia arvoja, mutta se on kokonaan uuden pohdinnan aihe.

Tätä kirjoittaessani sain tiedon suomalaisen rockjournalismin legendan ja Suomen uuden aallon olutvallankumouksen tienraivaajan Mikko Montosen poismenosta.

Lepää rauhassa, Mikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti